Nedenstående studie- og ordensregler er gældende fra den 1. august 2024

Når du er elev på skolen, så er du med til at skabe et godt og trygt undervisningsmiljø.
Et godt og trygt undervisningsmiljø er nødvendigt, for at du og dine klasse- og holdkammerater kan lære noget og gennemføre jeres uddannelse.

I studie- og ordensreglerne beskriver vi, hvad vi forventer af dig, når du er elev på skolen. Du kan også se, hvad der sker, hvis du ikke lever op til vores forventninger til dig.

Reglerne gælder altid, når du er på skolen både til undervisning, fællestimer, vejledning samt på ekskursioner eller studieture. Reglerne om mobning og digitale krænkelser gælder også i din fritid. En af dine lærere gennemgår studie- og ordensreglerne i en studietime, når du starter på skolen. Du kan altid finde reglerne på skolens hjemmeside.

Sociale adfærdsregler

Du skal…

  • Tale og skrive pænt til alle elever og medarbejdere.
  • Lytte til og følge medarbejdernes anvisninger.
  • Inkludere alle klasse- og holdkammerater, der gerne vil det, i klassens/holdets fællesskaber, både de fysiske og de digitale.
  • Behandle andre med respekt og tolerance:
    • Du må ikke bagtale, mobbe eller true elever og medarbejdere, krænke dem seksuelt, religiøst, politisk, tiltale dem racistisk eller genere dem på anden vis.
    • Du må ikke videregive personlige oplysninger om andre uden deres tilladelse.
    • Du må ikke optage lyd, billeder eller film af nogen uden deres accept både i og udenfor undervisningen. Du må heller ikke videresende lyd, billeder eller film af andre uden deres tilladelse.
    • Du må ikke stjæle fra andre, udøve vold eller medbringe nogen form for våben.

Mobning og krænkelser
Skolen tolererer ikke mobning i nogen form. Mobning er et fælles problem, som alle på skolen har ansvar for at forebygge og reagere på.

Mobning er systematisk forfølgelse eller udelukkelse af en enkelt person i en sammenhæng, hvor personen er nødt til at være. En person er mobbet, når personen gentagne gange og over en vis tid bliver udsat for negative handlinger fra en eller flere personer. Mobning er ikke altid en bevidst handling.

Mobning er ikke drilleri eller en konflikt – men et overgreb. Drillerier er mere spontane og tilfældige og formålet med drilleri er ikke udelukkelse fra fællesskabet. Konflikter er uoverensstemmelser om en bestemt sag mellem to mennesker, der begge er aktive i konflikten.

Mobning har mange former, f.eks.

  • Verbalt: fx øgenavne eller sårende bemærkninger.
  • Socialt: fx eleven bliver holdt udenfor fællesskabet.
  • Materielt: fx eleven får ødelagt sine ting.
  • Psykisk: fx eleven bliver truet eller tvunget til noget, usynliggjort af klassen.
  • Fysisk: fx eleven bliver slået eller sparket.
  • Digitalt: fx at lægge eller dele krænkende eller diskriminerende tekst eller billeder på sociale medier eller at udelukke bestemte personer fra sociale fora, fx fra en klassegruppe på sociale medier.

En elev, der bliver mobbet, kan fx reagere ved at blive mere stille, mere aggressiv, ved at ’gemme sig’ i klassen eller ved at få meget fravær. Andre elever i klassen kan også blive påvirket af situationen.

Hvis du eller en anden elev udsættes for mobning, krænkelser eller chikane, så kan du i dette afsnit læse om, hvordan vi som skole vil støtte dig i at komme videre fra din oplevelse, så du kan fortsætte din uddannelse. Skolen tolererer ikke den slags adfærd, uanset om krænkeren er en medarbejder eller en elev.

Udsættes du for noget grænseoverskridende, er det vigtigt, at du straks får snakket om din oplevelse med en person, som du har tillid til, og som kan være din støtteperson i den videre proces. Det kan være noget familie, en god ven, en anden elev på skolen, en studievejleder, en lærer eller en fra ledelsen – det er dit valg, hvem du vil snakke med i første omgang.

Du skal derefter snakke med en af skolens ledere om sagen. Det vil i første omgang være en fortrolig samtale om dine oplevelser og mulighederne videre frem. Det kan være en god ide at tage din støtteperson med til denne samtale.
Under samtalen med lederen vil det blandt andet blive afklaret:

  • Hvad er din oplevelse af det, der er sket?
  • Hvad har du brug for lige nu?
  • Hvad vil du gerne have, at der sker fremadrettet? Hvad vil være en god løsning for dig?
  • Hvem skal vide, hvad du har oplevet? Hvem skal vi fortælle det til?
  • Skal der inddrages eksterne parter – politi, psykolog, værger etc.?

Lederen vil skrive ned, hvad du siger og sende det til dig efterfølgende, så vi er helt sikre på, at vi har forstået, hvad der er blevet sagt.

Herefter vil ledelsen i løbet af højst 10 dage få afklaret, hvad der er sket ved at snakke med dem, der har været involverede i sagen. Derefter vil du blive indkaldt til endnu et møde, hvor ledelsen vil fortælle dig, hvad der kommer til at ske videre i sagen.

Hvis du oplever, at andre udsættes for mobning, krænkelser eller chikane så skal du straks tage en snak med dem og hjælpe dem med at få snakket med en leder om det, de har oplevet.

Materielle adfærdsregler

Du skal…

  • Rydde op, fjerne dit affald og affaldssortere, både i klasselokaler og fællesområder.
  • Passe på bøger og andre materialer, du låner af skolen, og aflevere dem til den aftalte frist. Hvis du mister en bog, eller den går i stykker, skal du erstatte den.
  • Behandle skolen med respekt og aldrig udøve hærværk eller stjæle fra skolen. Du skal være opmærksom på, at dele af skolens bygninger er video-overvågede.
  • Informere en medarbejder, hvis du ødelægger noget og være klar til at erstatte det.
  • Have rektors tilladelse, hvis du vil benytte skolen til møder, der ikke vedrører undervisningen.

Erstatning ved ødelæggelse af skolens ejendom
Hvis du ødelægger noget, skal du erstatte det. Skolen kan retsforfølge dig for at få sine penge.
Hvis du ikke afleverer dine bøger, selvom vi har rykket dig for dem et par gange, vil din sag blive sendt til inddrivelse.

Videoovervågning
Der er opsat videokameraer på skolen og ved indgangene. Optagelser fra videoovervågningen kan anvendes som dokumentation for overtrædelse af skolens ordensregler m.v. Videomateriale opbevares i 30 dage, hvorefter det slettes.

Regler vedr. undervisning

Du skal…

  • Møde i skole hver dag, hvis du er rask, og blive hjemme, hvis du er syg.
  • Dagligt tjekke beskeder og lektier i Teams.
  • Lave lektier, deltage aktivt i undervisningen og følge lærerens anvisninger.
  • Møde til tiden og blive til undervisningen slutter.
  • Medbringe en computer og anvende de programmer, der bruges i undervisningen.
  • Tage computeren frem og lægge den væk, når læreren siger det – og kun bruge den til undervisning.
  • I undervisningen kun tilgå internettet gennem skolens elevnetværk.
  • I online undervisning – logge på ved undervisningens start, have dit kamera tændt, og ikke forhindre andre i at deltage online ved fx at fjerne dem fra online møder.
  • Tage tøj på, så du kan deltage i undervisningen, fx kittel og sikkerhedsudstyr i naturvidenskabelige fag og sportstøj i idræt. Du må ikke tildække dit ansigt.
  • Angive årsager til fravær i Ludus, kontrollere dit fravær i Ludus ugentligt og straks kontakte læreren, hvis du mener, der er sket en fejl i registreringen.
  • Holde øje med, om skolen har skrevet vigtige oplysninger til dig via din e-Boks.
  • Læse de regler, der gælder på studieture, før du melder dig til turen.

Fravær og studieaktivitet
Du skal deltage aktivt i undervisningen for at kunne være elev på skolen og for at kunne modtage SU, uddannelsesstøtte eller anden offentlig støtte.

Vi vurderer blandt andet din studieaktivitet ved at se på følgende:

  • Deltager du aktivt i undervisningen? Har du meget fravær?
  • Afleverer du dine opgaver til tiden? Mangler du mange opgaver?
  • Går du til eksamen og deltager aktivt i eksamen?

Alt fravær registreres i Ludus, både fysisk og manglende opgaver. Hvis du ikke i løbet af en uge har protesteret skriftligt til din lærer over en fraværsregistrering, så gælder den.

Studievejlederne følger dit fravær i Ludus, og de taler også med dine lærere om dit fravær. Din studievejleder kan indkalde dig til en samtale om din studieaktivitet og dit fravær. Den samtale skal du møde op til. Du kan også altid selv snakke med din studievejleder om din uddannelse – book tid på skolens hjemmeside til en samtale.

Om fysisk fravær
Det er vigtigt, at du i forbindelse med fysisk fravær får skrevet fraværsårsager i Ludus.

Hvis du er meget fraværende, kan skolen bede om, at du dokumenterer, hvorfor du har så meget fravær, f.eks. med en friattest (”lægeerklæring”) eller nogle hospitalspapirer eller lignende. Det samme gælder, hvis du skal fritages for dele af undervisningen.

Hvis du får langvarig eller hyppigt fravær, skal du altid snakke med din studievejleder om det og få lavet en individuel studieplan.

Hvis du er syg til eksamen, skal du aflevere en friattest senest 2 hverdage efter eksamensdagen, ellers mister du retten til at komme til sygeeksamen, og vi registrerer dig som ikke-mødt til eksamen.

OBS: Du skal altid selv betale for friattesterne.

Ved langvarig sygdom eller særlige private forhold kan du undtagelsesvist få lov at fortsætte på skolen og få SU, hvis vi vurderer, at du indenfor rimelig tid kan gennemføre din uddannelse. Tal altid med din studievejleder i sådanne situationer.

Computere
Du må i undervisningen og under diverse undervisningsaktiviteter kun anvende din computer til undervisningsrelateret brug. Det er lærerens beslutning, hvornår din computer skal være slukket og tændt. Når din computer er slukket, kan du tage noter i hånden på papir, eller du kan aftale med din lærer, at du efterfølgende får lov til at tænde din computer og skrive noter ind på den.

Hvis du er ordblind og har behov for at have mere adgang til din computer, skal du orientere din lærer om det, og så aftaler I sammen, hvad reglerne skal være for dig. Du vil normalt få udleveret undervisningsmaterialer, så du kan bruge din læseteknologi.

Skolens internet
Skolens elevnetværk er tilgængeligt for alle elever. Via netværket er du forbundet til internettet gennem en firewall, der begrænser adgangen til ikke-skolerelevante aktiviteter på nettet. I undervisningen må du kun bruge elevnetværket. Hvis du i en lektion bruger andre internetadgange eller forsøger at omgå blokeringen, er det en overtrædelse af skolens studie- og ordensregler. Der blokeres naturligvis ikke for sider, du skal bruge i undervisningen, ligesom adgangen til hjemmesider til ordblinde ikke bliver spærret.

Regler om afleveringsopgaver, terminsprøver og eksamen

Du skal…

  • Aflevere dine opgaver til tiden, og lave dem så godt du kan.
    Dine lærere afgør, om dine opgaver kan godkendes.
  • Lave dine opgaver selvstændigt. Du må ikke snyde ved fx at skrive af efter andre, få andre til at lave din opgave eller undlade at skrive dine kilder på.
  • Læse de særlige regler for afvikling af eksamen og terminsprøver her.
    Snyd i forbindelse med prøver og eksaminer sanktioneres efter gældende bekendtgørelser om eksamen.
  • Undlade at lydoptage egen eksamen, det er kun tilladt, hvis det er aftalt med eksaminator og censor.

Skriftlige opgaver
I løbet af din uddannelse hos os skal du i de fleste af dine fag arbejde med at skrive forskellige former for tekst – rapporter, opgaver, stile, små skriveøvelser, synopsis, talepapir etc. Det er rigtig godt at arbejde med skrivning, for det forbereder dig både til eksamen og til din videre uddannelse. Samtidig lærer du rigtig meget fagligt, når du skriver.

Du skal arbejde med at skrive både i og udenfor undervisningen, enten derhjemme eller på skolen, fx i skolens studieværksted.

Noget af dit skriftlige arbejde får du løbende respons på fra læreren, mens du skriver, andet af dit skriftlige arbejde vil din lærer bede dig om at aflevere som en samlet opgave, som du får respons på.

Når du arbejder med skrivning både i og udenfor undervisningen, vil din lærer orientere dig om rammerne for dit arbejde – nogle gange må du f.eks. bruge forskellige hjælpemidler i din skriveproces, andre gange må du ikke. Læreren laver forskellige rammer, der er med til at sikre, at du lærer det, du skal, så du er klar til eksamen. Det er derfor vigtigt, at du overholder rammerne.

Hvis du ikke kan løse en opgave indenfor den ramme, som din lærer har stillet dig, så er det vigtigt, at du taler med din lærer om det med det samme, så I kan aftale, hvordan du kommer videre med opgaven.

Når du arbejder med skrivning, skal du altid selv arbejde med teksten – ellers lærer du jo ikke noget. Dvs. det vil altid være snyd, hvis du afleverer en opgave, som du

  • Har fundet på internettet.
  • Har lånt af en anden elev.
  • Har fået kunstig intelligens til at skrive.
  • Tidligere selv har afleveret.

Hvis du er i tvivl om, hvad der er snyd, kan du læse mere om snyd og plagiat på hjemmesiden stopplagiat.nu

Specielt om afleveringsopgaver og skriftligt fravær
Noget af dit skriftlige arbejde skal afleveres som opgaver, hvor du får skriftligt fravær, hvis du ikke afleverer. Husk, du kan altid få hjælp til dine skriftlige opgaver i studieværkstedet.

Hvis du afleverer en opgave, hvor din lærer kan se, at du ikke har overholdt den ramme, der meldt ud for opgaven, så godkender læreren ikke din opgave, og du får skriftligt fravær for den. Hvis  din lærer ikke godkender en opgave, vil læreren altid give dig en forklaring på, hvorfor den ikke er godkendt.

En opgave, der er snydt med, godkendes ikke, og du får skriftligt fravær for den.

Hvis du får fravær for en opgave, og du er meget uenig i lærerens afgørelse, skal du efterfølgende henvende dig til en af uddannelsens ledere. Du skal medbringe opgaven printet på papir, og så vil lederen tage en samtale med dig om opgaven – det kan være, du skal læse dele af opgaven op, eller forklare nogle af fagudtrykkene i opgaven. Derefter vil lederen tage stilling til, om du kan få godkendt opgaven,

Terminsprøver og eksamen
Du skal til skriftlig eksamen i nogle af dine fag. Til de skriftlige eksamener gælder der faste regler for, hvilke hjælpemidler du må bruge i faget. Din lærer vil i god tid inden eksamen orientere dig om disse regler. Hvis du er i tvivl om, hvad du må til den skriftlige eksamen, er det meget vigtigt, at du spørger din lærer om det i god tid inden eksamen.

Den dag du skal til skriftlig eksamen eller terminsprøve skal du installere et program, der overvåger din computerbrug under prøven. Hvis du overtræder reglerne for tilladte hjælpemidler til den skriftlige eksamen, vil du enten få -3 for opgaven eller blive bortvist fra eksamen. Hvis du overtræder reglerne for tilladte hjælpemidler til en terminsprøve, vil du få fravær for opgaven.

For at øve dig i at skrive under de regler, som du vil møde til den skriftlige eksamen, vil vi i løbet af din uddannelse afvikle nogle prøver, hvor vi også overvåger din computerbrug under prøven. Det giver både dig og din lærer mulighed for at finde ud af, hvordan du skriver under prøvelignende forhold, og hvad du i særligt skal øve dig på for at blive klar til den skriftlige eksamen.

Regler om mobiltelefoner

Du skal…

  • HF-hold – aflevere din mobil på katederet, slukket / på flytilstand ved starten af hvert modul og først tage mobilen igen, når modulet er slut. Der er ikke adgang til mobilen i de små pauser i løbet af modulet. Smartwatch sættes på flytilstand.
  • VUC-hold – have mobilen i tasken i undervisningen medmindre andet er aftalt med din lærer, eller hvis din lærer beder dig om at bruge den i undervisningen.
  • Være opmærksom på, at hvis det er vigtigt, at andre kan få fat i dig i løbet af et modul, så kan de kontakte skolen på 79 29 50 00, så vil en medarbejder få fat i dig.

Indsamling af mobiler mindsker forstyrrelser i undervisningen og giver et bedre læringsmiljø med mere ro, større koncentration og mere nærvær. Samtidig har det en positiv effekt på det sociale miljø på holdet.

Alle mobiler skal afleveres, og det er således ikke tilladt at være i besiddelse af en mobil i løbet af et undervisningsmodul. Hvis du kommer for sent, skal du aflevere din mobil i holderen, når du kommer ind i lokalet. Hvis mobilen skal bruges i undervisningen, vil din lærer undtagelsesvist give jer lov til at hente dem igen.

Hvis du har et meget vigtigt opkald, der ikke kan vente til frikvarteret eller til efter skole, kan du i helt ekstraordinære tilfælde lave en aftale med din lærer om, at du får lov til at beholde din mobil i en lektion. Det er din lærers afgørelse, om det kan lade sig gøre.

Hvis du har brug for din mobil ofte af helt særlige grunde fx, har diabetes og ofte skal kontrollere dit blodsukker, så skal du snakke med en leder, der kan give tilladelse til, at du kan beholde din mobiltelefon i undervisningen. Lederen orienterer dine lærere om aftalen. Hvis du bruger din telefon til andre formål end det der er aftalt, vil det blive sanktioneret efter skolens studie- og ordensregler.

Du stiller selv din mobil i holderen, og du skal selv huske at tage den med, når lektionen er forbi. Skolen anbefaler, at du tegner en indboforsikring, der dækker, hvis din mobil bliver beskadiget eller bliver væk.

Regler om rygning og rusmidler

  • Det er ikke tilladt at ryge, dampe, snuse eller andet i løbet af skoledagen – heller ikke udenfor skolens område. Forbuddet gælder alle former for tobaksprodukter, herunder også e-cigaretter, vandpibe og snus.
  • Det er ikke tilladt at drikke alkohol eller tage stoffer i skoletiden eller møde i skole beruset eller påvirket af stoffer. Du må aldrig medbringe alkohol eller stoffer på skolen.

Om rygning
På Horsens HF & VUC er der røgfri skoledag. Røgfri skoledag betyder, at hverken medarbejdere, elever, kursister eller gæster må ryge, dampe eller snuse i arbejdstid eller skoletid – hverken på eller uden for matriklen. Det gælder også i pauser og frikvarterer.
Røgfri skoledag omfatter alle tobaksrelaterede produkter også e-cigaretter, vandpibe og snus. Formålet med røgfri skoledag er at undgå, at elever begynder at ryge eller udsættes for passiv rygning samt at elever, der ryger, støttes i at stoppe eller reducere deres forbrug.

Alle både elever og medarbejdere har ansvar for at hjælpe med at håndhæve røgfri skoledag på skolens matrikel og i skolens umiddelbare nærområder – de områder, der kan ses fra skolen. Cafeer, fester, ekskursioner og programdelen af studieture er en del af skoletiden og er også røgfri.

Om rusmidler
Det er forbudt at drikke alkohol eller tage stoffer i skoletiden eller møde i skole beruset eller påvirket af stoffer. Du må aldrig medbringe alkohol eller stoffer på skolen. Du kan blive bedt om at tage en test for alkohol eller stoffer, og der kan forekomme hundepatruljering.

Ekskursioner og studieture er en del af skoletiden og dermed omfattet af forbuddet.

Der er til alle skolearrangementer nul-tolerance for indtagelse af andre rusmidler.

Til fester og cafeer kan der sælges øl, alkoholsodavand og andet med en alkoholprocent på maksimalt 5%. Der sælges også altid attraktive alkoholfri alternativer, og der er gratis koldt vand i baren.

For elever under 18 år, der har et misbrug, involveres deres forældre og i særlige tilfælde de sociale myndigheder.

Elever med et erkendt misbrugsproblem, som frivilligt går i behandling, kan følge undervisningen på skolen, så længe de er under behandling og så længe de overholder skolens studie- og ordensregler på området.

Konsekvenser ved overtrædelse af studie- og ordensreglerne

Hvis du overtræder skolens studie- og ordensregler, kan vi beslutte at gøre en eller flere af følgende ting:

  • Du kan få en pædagogiske tilrettevisning
    Du får et mundtligt eller skriftligt påbud om, at din adfærd skal ændres på afgørende vis. Tilrettevisningen noteres normalt i Ludus, men har ingen konsekvenser i øvrigt, og dine forældre orienteres ikke om pædagogiske tilrettevisninger.

 

  • Foreløbige foranstaltninger
    Vi kan beslutte at sende dig hjem, mens vi undersøger din sag nærmere, både af hensyn til dig selv, dine klassekammerater eller skolens medarbejdere.
    Vi kan også beslutte, at du helt eller delvist udelukkes fra konkrete arrangementer eller aktiviteter fx en fredagscafe, en studietur eller andet. Der er ikke tale om en sanktion eller afgørelse, og den noteres ikke nogen steder, og dine forældre orienteres normalt ikke om det.

 

  • Sanktioner og afgørelser
    Hvis du overtræder skolens studie- og ordensregler flere gange, eller du laver noget særligt alvorligt, så vil skolen give dig en af følgende sanktioner:.

    • Du kan få en skriftlig advarsel, som registreres i Ludus.
      Skriftlige advarsler bortfalder efter 1 år, men en advarsel for snyd forældes ikke.
    • Du kan permanent blive helt eller delvist udelukket fra konkrete eller bestemte typer af arrangementer eller aktiviteter.
    • Vi kan midlertidigt beholde dine private genstande fx din mobiltelefon.
    • Vi kan udelukke dig fra undervisningen i op til 10 dage.
    • Vi kan fratage dig retten til at komme til eksamen i et eller flere fag, der afsluttes det pågældende skoleår.
    • Vi kan overflytte dig til en anden skole efter forudgående aftale med den pågældende skole.
    • Vi kan fratage dig din SU.
    • Vi kan bortvise dig fra eksamen.
    • Vi kan bortvise dig fra skolen og udmelde dig.

Du får først et høringsbrev i e-Boks med den sanktion, vi påtænker at give dig. Hvis du er uenig i de faktuelle forhold, der beskrives i dit høringsbrev, kan du vælge at afgive et høringssvar. Efter høringsfristens udløb, modtager du skolens endelige afgørelse i e-Boks.

Hvis du er under 18 år, vil vi altid orientere dine forældre/din værge om sanktioner og afgørelser.

Ved ulovligheder vurderer rektor, om overtrædelsen skal politianmeldes.

Fravær som skyldes en midlertidig hjemsendelse, udelukkelse eller bortvisning registreres altid som fravær og kan derfor få konsekvenser for din SU.

Klage over skolens afgørelse
Du – og dine forældre, hvis du er under 18 – kan klage over skolens afgørelse. Klagevejledning vil stå i dit brev med afgørelsen.